Image
Schilderij: "Het kasteel van Batavia" toont een markt in de buitenlucht. Onder palmbomen lopen tientallen vrije en slaafgemaakte mensen. Op de achtergrond is een vesting te zien, kasteel of fort Batavia, het administratieve centrum van de VOC.

Literatuur uit en over voormalig Nederlands-Indië

Uit en over voormalig Nederlands-Indië is veel in het Nederlands geschreven door witte Nederlanders, Indische Nederlanders, Molukkers en (soms) Indonesiërs. Hun teksten gaan over avontuurlijke zeereizen, het leven in Indië, de misstanden van het koloniaal systeem, de Japanse bezetting (1942-45) en Indonesische dekolonisatieoorlog (1945-49), maar ook over hoe het is om als postkoloniale migrant of als kind daarvan in Nederland te leven.

Voormalig Nederlands-Indië

Sinds de oprichting van de Verenigde Oost-Indisch Compagnie (1602) heeft Indonesië onder invloed van Nederland gestaan: eerst als een verzameling van handelsposten, later als kolonie met de naam Nederlands-Indië. Met de onafhankelijkheid van Indonesië begon de ‘repatriëring’ van een zeer etnisch diverse groep Nederlanders en aan hen gelijkgestelden uit de voormalige kolonie, die vervolgens in Nederland een nieuw bestaan moesten zien op te bouwen.

Deze auteurs zijn bekend om hun literaire werk uit en over voormalig Nederlands-Indië: Multatuli, Mina Kruseman, Louis Couperus, E. du Perron, Surwarsih Djojopuspito, Maria Dermoût, Hella Haasse, Adriaan van Dis en Marion Bloem.


Onderwerpen


Schrijvers

Annie Foore

Een van de eerste Nederlandse schrijfsters in Indië

Teksten