Lesmateriaal: De rijmende robot

'De rijmende robot' is een speelse introductie van het werk van Paul van Ostaijen met behulp van een robotpersonage van Tonke Dragt. Het lesmateriaal bestaat uit een animatiefilmpje en een lesbrief en is gemaakt voor onderbouw havo en vwo / 1e en 2e graad ASO en TSO. 

Toelichting

Kun je met tweedeklassers al over canonieke dichters praten? Zonder ‘over hun hoofden’ te praten en zonder dat het ten koste gaat van het plezier in de les? Ja, dat kan! Joke Brasser (bedenker van Klassiekers in de Klas, literatuurwetenschapper en tweedegraads docent Nederlands) maakte samen met grafisch ontwerpers Gerda Lenstra, Bart Lenstra en podcastmaker Allard Amelink een korte animatie over Paul van Ostaijen. 

In de animatie wordt Van Ostaijen geïntroduceerd door een personage van Tonke Dragt; Robot Bob, die we tegenkomen in het korte verhaal ‘De robot van de rommelmarkt’ (opgenomen in Als de sterren zingen) en in Torenhoog en mijlen breed. Deze robot draagt ook daadwerkelijk gedichten voor, onder meer van R.L. Stevenson. Tonke Dragt introduceert haar jonge lezers ook met het werk van Van Ostaijen in Torenhoog en mijlen breed. De bibliothecarisrobot doet hoofdpersoon Edu de suggestie om een bundel van Van Ostaijen te lezen.

De animatie is voorzien van een lesbrief, die je hieronder kunt downloaden. Hierin worden ook vragen behandeld over de canon en ons culturele geheugen. Welke gedichten willen we bewaren? Hoe zorgen we ervoor dat we ze over honderd jaar nog steeds kunnen lezen of ernaar kunnen luisteren? Kunnen we dit overlaten aan robots?

 

Animatiefilmpje: De rijmende robot

Speelse introductie van het werk van Paul van Ostaijen met behulp van een robotpersonage van Tonke Dragt. Doelgroep: leerlingen in de onderbouw.